A

Grilli

Osa kesäistä ajanvietettä ja yhdessäoloa ovat varmasti kesävieraat ja erilaiset juhlat ja tapaamiset. Mieluisia makuelämyksiä sisältävä grilliruokalista, yhdessä leppoisan kesätunnelman kanssa luo viihtyisyyttä.

Grillin sijoittamisessa on otettava naapurit huomioon: ei ole mukavaa, jos tuuli pääse painamaan käryjä suoraan naapurirakennuksen ikkunoista sisään.

Grillin rakentaminen

Usein grilli tai grillikatos rakennetaan oleskelutilan viereen.

Perustus
Paras tapa tehdä grillille perustus on valaa sille betonista  laatta. Betonin sisään valetaan ristikko harjateräksestä. Helpompi tapa on pohjustaa grillin paikka soran ja hiekan päälle asetetuilla betonisilla pihalaatoilla, jotka on asetettu suoraan ja tiiviisti toisiinsa kiinni.

Muuraus 
Muuraus tehdään hormitiilillä, reikätiiliä voi käyttää seinämän keskiosiin, mutta pohjalla ja yläreunassa tiilien tulisi olla umpinaisia. Laastisäkissä on tarkat sekoitus- ja käyttöohjeet saumaukseen.

Ritilä
Hyvä materiaali grilliritiläksi on rautakaupoista löytyvä levyverkko. Liian tiheä ja ohut verkko palaa helposti pilalle, mutta verkon koko on lähinnä makuasia.

Grilliruokareseptejä

Grillattu lohi

Sytytä grilli, hiilloksen tulee olla kuuma. Puhdista ja öljyä grilliritilä. Sivele lohi öljyllä tai voisulalla, niin se saa kauniin värin, eikä tartu ritilään. Älä grillaa liian kauan, muuten lohi kuivuu. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoile heti.

Grillausmarinadi lohelle

Grillatusta lohesta tulee erityisen mehevää ja herkullista, jos se saa maustua marinadissa ennen grillausta. Voit ostaa valmiin marinadin kaupasta tai valmistaa sen itse.

1 dl oliiviöljyä
1 sitruunan mehu
2 limetin mehu
1 sitruunan raastettu kuori
2 tl inkivääriä
2 rkl sokeria
1 tuore timjaminoksa.

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Sujauta lohi muovipussiin maustumaan marinadissa. Marinoi n. 30 minuuttia. Kääntele välillä. Grillaa lohi välillä kääntäen. Mausta suolalla.

Grillivartaat

Tarveaineet:
naudan sisä- tai ulkofileetä, porsaan kassleria, sisä- tai ulkofileetä, lampaan sisä- tai ulkofileetä, broilerin rintafileetä

Perusmarinadi 500 g:lle lihaa:
1/2 dl viinietikkaa, sitruunamehua, siideriä tai olutta
1/2 - 1 dl öljyä
2-3 rkl soijakastiketta tai fondia

Lisäksi (maun ja lihalajin mukaan):
1 tl paprikaa, currya tai chilijauhetta
1 tl pippurirouhetta
1-2 rkl sinappia tai chilikastiketta
1-2 valkosipulin kynttä tai
2 rkl hienonnettua sipulia
1/2 - 1 tl jauhettua inkivääriä tai neilikkaa
1 tl timjamia, rakuunaa, rosmariinia, basilikaa tms.

Kesäinen grilliateria

2 rs (à 3 kpl) hunajamarinoituja broilerin rintafileitä
1 kesäkurpitsa
2 paprikaa, punainen ja keltainen
öljyä
1 tlk (n.500 g) maissintähkiä (isoja)
voita

Kastike:
1 tlk kermaviiliä
1/2 (n. 60 g) putkiloa sinappimajoneesia
tuoretta basilikaa

Ota broileripakkaukset pois jääkaapista huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen niiden ruoaksi valmistamista. Viipaloi kesäkurpitsa noin 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Leikkaa paprikat pitkittäin reiluiksi, leveiksi viipaleiksi. Maissit voi grillata joko kokonaisina tai pätkittyinä. Grillaa broilerinfileitä ja öljyllä siveltyjä vihanneksia grillissä noin 10 minuuttia, kääntele välillä. Tarkista broilerin kypsyys. Tarjoa grilliruoka kermaviilikastikkeen kanssa, jonka joukossa on sinappimajoneesia ja silputtua tuoretta basilikaa. Grillatut maissit maistuvat herkullisilta voilla siveltyinä.