A

Nähtävyydet

Ruoveden Sofia Magdalenan kirkko, Kirkkotie 1. Kirkko on valmistunut 1778. Sen on piirtänyt Matti Åkerblom. Kirkkoon mahtuu noin 1 100 henkeä. Avoinna sopimuksen mukaan.

Muroleen kirkko on avoinna sopimuksen mukaan. Lisätietoja: www.ruovedenseurakunta.fi.

Kirkkoveneethttp://www.ruovedenkotiseutuyhdistys.fi/kirkkoveneet.html

Ryövärinkuoppa, Siikakankaantie 414. Puolen kilometrin mittainen polku, joka kulkee rehevän avolähteen ja runsaan kasvilajiston keskellä. Nimensä alue on saanut muinaisesta maantierosvojen piilopaikasta. Rehevässä laaksossa on muun muassa puroja, majavien katkomia puita ja se on rauhoitettu. Lisätiedot: www.luontoon.fi/ryovarinkuoppa.

Runebergin lähde, Ruovedentie 12 kohdalta haarautuvan Runebergintien päässä oleva lähde, joka oli luonnonhistoriallinen nähtävyys ja kokoontumispaikka jo ennen Runebergin aikaa. J. L. Runeberg asui Ruovedellä kotiopettajana ja hänen Vid en Källa (Lähteellä) -runonsa on kirjoitettu tämän lähteen innoittamana. Runopolku on tunnelmallinen noin kuudensadan metrin mittainen polku, joka kulkee Runebergin lähteeltä (Ruovedentie/Runebergintie) Laivarantaan (Laivarannantie 5).

Museotie, Peräkunnantie (nykyisin Paarlammintie) muodostaa eheän talonpoikaisen tie- ja siltarakentamisen muistomerkin. Tie erkanee Kuru–Ruoveden maantieltä Kantatie 66:lta käännyttäessä. Opasteet löytyvät tien molemmista päistä.

Ollinkivi on Suomen ensimmäinen vuoden 1923 luonnonsuojelulain mukainen suojelukohde. Siirtolohkare rauhoitettiin 1924. Kivi sijaitsee oikealla tien vieressä, noin 250 m päässä Siikanevan P-paikalta oikealle. Orivedeltä Ruovedelle vievä maantie kulki aikoinaan Ollinkiven sivuitse. Tätä tien osuutta kutsuttiin "Pahaksi virstaksi", sillä tiellä oli siinä kohdalla neljäkymmentä ylämäkeä ja alamäkeä. Zacharias Topeliuksen Talvi-iltain tarinoihin kuuluvan kertomuksen mukaan mäen rinteellä oleva kivi vyöryy tielläkulkijan päälle, jos kulkija on maanpetturi.

Muistomerkit

  • Suomen sodan 1808–1809 sissisankarien Rothin ja Spoofin muistomerkki, Ruhalansivu 2
  • Heikki Varjan reliefi 1954: J. L. Runebergin muistopatsas, kirkkopuisto, Kirkkotie 1
  • Heikki Varjan reliefi 1960: kirjailija, taiteilija Heikki Asunnan hautamuistomerkki, Ruoveden hautausmaa
  • Unto Hietasen reliefi 1980: teatterinjohtaja Kosti Elo, Ruoveden kirjasto, Urheilutie 4
  • Unto Hietasen patsas 1982: valtiopäivämies Aukusti Mäkipeska, kunnantalon piha, Ruovedentie 30
  • Lääkintäneuvos Einar Palménin muistomerkki, Väärinmajantie 900.
  • Ruoveden varhaisen asuttamisen muistokivi, Muroleentie 291.
  • Taidemaalari Ellen Thesleffin muistokivi, Muroleen kanavantie 481 (kanavan reunalla)
  • Torpparikivi vanhan torpparitien varrella, Kaukolantie, Jäminkipoja.
  • Siikakankaan ilmailumuistomerkki. Millog Oy:n varastoalueen aidan vieressä valtatie 66:n varrella, Ollinkiventie.

Ruoveden matkailuinfo avoinna kesäkuun alkupuolelta elokuun puoleen väliin päivittäin 11.00–18.00 Viljamakasiinissa, Ruovedentie 5, p. 044 787 1388, s-posti: matkailu(ät)ruovesi.fi.