A

Puutarha

Puutarhanhoito on erinomainen ajatusten lepuutustapa, tosin kannattaa harkita kuinka suurta viljelystä  on valmis hoitamaan: työ voi muodostua stressiksi sen sijaan, että se auttaisi pääsemään siitä.

Yksi- ja kaksivuotiset kukat

Yksivuotiset kesäkukat kylvetään keväällä. Ne kukkivat koko kesän, ensimmäisiin yöpakkasiin asti. Kaksivuotiset kesäkukat kylvetään alkukesällä ja siirretään syksyllä kasvupaikalleen. Kesäkukat tarvitsevat hyvän, runsashumuksisen kasvualustan. Yksi lisälannoitus riittää kasvun alkaessa, kesäkuun puolenvälin tienoilla. Liian runsas lannoitus kehittää paljon lehtiä, mutta vähän kukka-aiheita. Kaksivuotisten kukkien taimia ei lannoiteta ensimmäisenä vuotena. Kuihtuneitten kukkien poistaminen lisää kukkien määrää ja pidentää kukintakautta.

Puutarhan värit ovat ilta-auringossa erilaiset kuin kirkkaassa päivänvalossa. Sinisten sävyjen loisto on voimakkaimmillaan iltapäivällä ja valkoiset kasvit erottuvat, kun illat alkavat hämärtyä: kasviryhmien suunnittelu kannattaa siis tehdä huolella, jotta siitä riittäisi iloa ja kauneutta koko kesäksi.

Mukavia kesäkukkia ovat esim. yksivuotiset: auringonkukka, kehäkukka, koristekrassi kosmonkukka, leijonankita, ruiskaunokki, ruusupapu ja tuoksuherne. Helppoja kaksivuotisia kasveja ovat esim: harjaneilikka, maariankello, sormustinkukka (myrkyllinen), ukontulikukka ja illakko.

Monivuotiset (perennat)

Monivuotiset kukat eli perennat ovat ruohomaisia kasveja, jotka kasvattavat joka vuosi uudet maanpäälliset versot. Useimmat perennat lakastuvat talveksi kokonaan niiden maanpäällisen juurakon talvehtiessa.  Kuohkea kasvualusta on paras useimmille monivuotisille kukkakasveille, eli kasvualusta on hyvä muokata ilmavaksi ennen istutusta. Savimaahan sekoitetaan esim. hiekkaa, turvetta ja maatunutta kompostimultaa. Turve ja ravinteikas multa sopivat myös hiekkapitoisen maan parantamiseen. Paras istutusaika on syksyllä elo- ja syyskuussa ja keväällä toukokuusta kesäkuuhun.

Monivuotisiin kasveihin kuuluvat mm. matalat kivikkokasvit, korkeat ritarinkannukset, erilaiset sipulikukat, daaliat lumpeet ja kosteikkokasvit. Pihan perennoiksi hyviä valintoja ovat esim: akileija, humala, esikko, maloppi, sinilatva, lupiini, orvokit, päivänkakkara, päivänlilja, ruskolilja, särkynyt sydän ja vuohenkello.

Lasten puutarha

Suunnittele piha niin, että lasten ja aikuisten tarpeet on otettu huomioon:

  • istuta vihannes- ja kukkapenkit väljästi
  • siirrä syrjään myrkylliset kasvit ja harvinaiset kasviyksilöt
  • valitse käytön kestäviä pihakalusteita ja kukkaruukkuja
  • anna lapsille omat tehtävät, kasvipenkit ja kasvit
  • kasvata kiipeilypuita
  • tee pihalle leikkitilaa ja hanki leikkivälineitä: keinu, hiekkalaatikko, köysiä, leikkimökki...

Helppoja ja nopeita lasten kasveja ovat muun muassa nauhaporkkana, retiisi, lehtisalaatti, tilli, avomaan kesäkukat, kuten  kehäkukka, ruiskaunokki, auringonkukka ja silkkikukka.