A

Kalela

Kalela EI OLE avoinna yleisölle.

Suomen kansallistaiteilijan, Akseli Gallén-Kallelan erämaa-ateljee Kalela on yksi Suomen suurimmista 1800-luvun hirsirakennuksista, jonka alkuperäiset puitteet ovat yhä pystyssä. Ateljee sijaitsee mäntymetsän siimeksessä Ruoveden Ruhalassa, Näsijärven Pöytäselän rannalla. Rakennuksen pinta-ala on 18 x 16 metriä, ja talon harja nousee 13 metrin korkeuteen. Ateljee on rakennettu massiivisesta, pystyynkuolleesta kelohongasta, joka on kestävämpi kuin tuore puu, mutta hankalampaa työstää.

Kalela ei ole vain Gallén-Kallelan arkkitehtoonisen nerouden monumentti, vaan myös muistomerkki niille kolmelletoista maaseudun puusepälle, jotka rakensivat sen vuodessa kirvein, sahoin, ja improvisoiduin ottein.

Kalela on suunniteltu sekä taiteilijan studioksi että kodiksi hänen perheelleen. Rakennus edustaa Gallén-Kallelan nuoruuden arkkitehtoonisten unelmien täyttymystä, ja se on rakennettu taiteilijan omien yksityiskohtaisten piirustusten mukaan 1894–1895. Kalelassa on luotu Kalevalan kuvat, puukaiverrukset, etsaukset, lasimaalaukset ja suomalaisen muotoilun ensimmäiset tuotteet.

Kalela ei ole avoinna yleisölle.

MATKAILIJAN PALVELUT:
Matkailuinfo, Ruovedentie 5, p. 044 787 1388 (kesäaikana).
Kesäsesongin ulkopuolella
Kunnanvirasto, Ruovedentie 30, avoinna ma–pe 9–15.
Yhteystiedot: 03 486 111 (keskus) | kirjaamo(a)ruovesi.fi.