A

Lainaus, palautus ja maksut

Asiointi PIKI-kirjastoissa

Lainaamiseen tarvitaan aina kirjastokortti, jonka saa kirjastosta. Lainausautomaatilla lainaamiseen tarvitaan lisäksi tunnusluku. Tunnuslukua käytetään myös PIKI-verkkokirjastoon kirjautumisessa. Katso ohjeita kortin hankinnasta ja tunnusluvun saamisesta.

Allekirjoittaessasi kirjastokortin, sitoudut noudattamaan PIKI-kirjastojen yhteisiä käyttösääntöjä.

Aikuislainaajan korttihakemus
Alle 15-vuotiaan korttihakemus

Asiakkaan tietosuoja

PIKI-verkkokirjaston tietosuoja-sivulta löytyy tietoja mm. kirjastojen asiakasrekisteriin tallennetuista tiedoista, niiden luovutuksista ja tietojen tarkastusoikeudesta.

Laina-ajat

Lainausaika on yleensä neljä viikkoa.
VIP-lainojen, elokuvien, konsolipelien ja CD-ROM:n laina-aika on kaksi viikkoa.

Palautus

Aineisto on palautettava tai uusittava viimeistään eräpäivänä. Eräpäivän jälkeen palautetuista tai uusituista lainoista peritään myöhästymismaksu. Pääkirjaston ollessa kiinni lainat voi jättää omalla vastuulla palautusluukkuun. Palautusluukkuun palautettu aineisto käsitellään kirjaston seuraavana aukiolopäivänä. Suurikokoinen aineisto (esim. lautapelit) ei mahdu palautusluukusta.

Lisää laina-aikaa

Lainat ovat uusittavissa, jos niistä ei ole varauksia ja enintään viisi kertaa. Uusia voi puhelimitse 03 476 2900 ja internetissä PIKI-verkkokirjaston kautta. Internetissä uusimiseen tarvitaan tunnusluku, jonka saa kirjastosta.

Varaukset

Lainassa olevaa tai kirjastossa hyllyssä olevaa aineistoa voi varata PIKI-verkkokirjastossa, puhelimitse tai kirjastokäynnillä. Varaus on maksuton Ruoveden ja Virtain kirjaston kokoelmista, seutuvaraus muista PIKI-kirjastoista on 2 €/varaus.

Varatun aineiston saapumisesta ilmoitetaan postitse, sähköpostitse tai tekstiviestinä.

Aineisto pidetään varattuna 1 viikon ajan. Noutamatta jätetty varaus maksaa 1 €/varaus.

Eräpäivämuistutus auttaa lainojen hallinnassa

Eräpäivämuistutuksen saa sähköpostiin 1–3 vrk ennen eräpäivää. Palvelua varten henkilötiedoissa on oltava toimiva sähköpostiosoite. Sähköpostiosoitteen voi lisätä itse PIKI-verkkokirjastossa tai asioimalla kirjastossa. Eräpäivämuistutus on maksuton. Kirjasto ei ole vastuussa eräpäivämuistutusten perillemenosta. Lue eräpäivämuistutuksesta lisää.

Kaukopalvelu

Kaukolainaksi voi tilata sellaista aineistoa, jota ei ole Ruoveden kunnankirjaston eikä muiden PIKI-yhteisjärjestelmän kirjastojen kokoelmissa. Kaukolainatilauksen voi tehdä henkilökohtaisesti kirjastossa, puhelimitse 03 476 2900 tai sähköpostitse kirjasto@ruovesi.fi.

Kaukolainatilauksen voi tehdä henkilö, jolla on PIKI-kirjastokortti ja lainausoikeus.

Tilauksen hinta on 4 € ja lisäksi peritään lainan antaneen kirjaston maksut esim. yliopistojen kirjastot 7–16 €/laina, arkistojen mikrofilmitilaus alkaen 29,50€ (toimitusmaksu 11,50€ + enintään viisi mikrofilmirullaa). Tilauksen tehdessään asiakas sitoutuu maksamaan kaikki lainasta aiheutuvat kulut.  

Kirjaston maksut

Maksuja peritään mm. varauksista, laina-ajan ylittämisestä, karhuamisesta, aineiston rikkoontumisesta, tulosteista ja kaukolainoista. Kirjaston maksut 2019 (pdf).