A

Monitaiteellinen esitys: Maanviha, veden sanat

Aika:  2.7.2024 19.30 - 20.30
Paikka:   Sointulan työväentalo
Osoite:   Museotie 1, Ruovesi
Järjestäjä:   Maija Raikamo, VHS-Klubi

Yhteystiedot

Maija Raikamo p. 0405159572

Kuvaus

Monitaiteellinen teos Maanviha, veden sanat käsittelee Ruovedeltä ja alueen läheisyydestä kerättyä perinneaineistoa. Esityksessä kuljetaan Ruoveden menneisyydessä ja nykyisyydessä, viedään paikalla olijat läpi ylisen ja alisen. Esityksessä tutkitaan ihmisen pyrkimystä kommunikoida muun luonnon kanssa moninaisin ja absurdein(kin) tavoin, luonnon vihojen kautta. Maanviha, veden sanat tuo esityksessä näkyväksi paikallisia ruoveteläisiä tapoja liittyen mm. haltioiden lepyttelyyn, veteen liittyviä parantamisloitsuja, maanvihojen ja ihmisenvihojen lepyttelyä sekä erilaisia kertomuksia alueen tietäjistä, noidista ja paikoista. Maanviha -sana viittaa maan haltiaan/maahiaiseen/maan vihoihin... ”Maanviha” viittaa siis maan haltiaan, joka kostaa ihmiselle tämän huonon käyttäytymisen luontoa kohtaan, jolloin maa tarttuu ihmiseen. Teoksessa käsitellään maanvihaan viittaavasti myös ihmisenvihaa: ihmisen tarttumista muuhun luontoon.

Esityksen äänimaisemasta vastaa paikallisen ruoveteläisen Lähteen likat kuoron jäseniä, jotka veden emoina toimivat moninaisena luonnon äänenä. Tamperelainen VHS-klubin tekniikka ja taide on osa esityksen ruoveteläistä luontoa ja haltioita, luoden omintakeisen visuaalisen maiseman performanssina. Maija Raikamo on esityksessä ihminen ja tietäjä, mutta myös monta muuta – valitettavasti myös vihat.

Sointula ti 2.7. klo 19.30. Esityksen kesto noin 40 min., ikäsuositus +7

Esiintyjät:
Veen emot: Heli Arho, Jaana Laaka, Tarja Lindlöf, Paula Lähteinen

VHS-Klubi

Maija Raikamo (myös käsikirjoitus, ohjaus).

Esitystä on tukenut Ruoveden kunta. Esitys on osa Raikamon taiteellista työskentelyä ympäristöperinteiden ja ympäristökertomusten parissa, mm. Pirkanmaan alueelta. Taiteelliseen työskentelyyn apurahan on myöntänyt Suomen Kulttuurirahasto.

« Takaisin