A

Kotiseutukokoelma

Kirjastossa on erillinen kotiseutukokoelma, jossa on Ruovettä koskevaa ja ruovesiläisten kirjoittamaa kirjallisuutta ja muuta aineistoa. Kokoelman aineistoa ei lainata.

Kotiseutukokoelmassa on erityisesti paikallis-, kylä-, henkilö-, yritys- ja yhdistyshistorioita sekä sukututkimuksia.

Paikallislehti Ruovesi-lehti on sekä sidottuina vuosikertoina, että mikrofilmeinä. Mikrofilmejä voi lukea kirjastossa kopioivalla mikrofilmien lukulaitteella. Lisäksi sekä Ruovesi-lehti että Kurun Sanomat on digitoitu DVD-levyille, jotka ovat käytettävissä kirjaston työhuoneessa.

Kokoelmassa on Ruoveden Joulu-lehden täydellinen sarja, ja lehdistä on koottu myös artikkelihakemisto.

Kirjallisuuden lisäksi käytettävissä on Ruovettä koskevia mikrofilmejä, lähinnä kirkonkirjoja.

Kokoelmasta löytyvät myös aluetta koskevat peruskarttalehdet ja muita karttoja. Kunnallista materiaalia ovat mm. kunnalliskertomukset vuodesta 1910 alkaen.

Ruovesiläisistä kirjailijoista ja täällä lyhyen aikaa vaikuttaneista kirjailijoista ja heidän teoksistaan on oma luettelonsa.

Kotiseutuyhdistys luovutti kirjastolle visuvesiläisen kauppias Antti Luutosen yksityiskirjaston vuonna 2002. Kokoelma on sijoitettu kirjaston varastoon ja sitä pääsee pyydettäessä tutkimaan. Kokoelma sisältää kirjallisuutta ja kausijulkaisuja pääasiassa 1800-luvulta ja 1900-luvun vaihteesta.

Ruovesiläisiä kirjailijoita:

Asunta, Uuno Taavi Heikki
Havas, Eero Oskari
Huuskonen, Pekka
Jylhä, Yrjö
Luutonen, Ahto
Vasama, Yrjö Edward