A

Kunnanjohtajan katsaus

Kunnanjohtajan kuulumisia 17.10.2022

Olen nyt ollut Ruovedellä muutaman viikon kunnanjohtajana. Ensimmäinen kunnanhallituksen kokoontuminen on ollut, ensimmäiset yritysvierailut on tehty ja tavattu hyvinvointialueen johtoa. Lisäksi olen saanut olla mukana muun muassa yrittäjien iltakahveilla sekä vieraana puhumassa Eläkeliiton tilaisuudessa. Paljon kohtaamisia, lukuisia tuttuja, joita en ole lähes kolmeen vuosikymmeneen tavannut. Loistavia keskusteluja. Pahoittelen, jos unohdan nimet; nyt tulee niin paljon uusiakin ihmisiä tavattua. Kiitollisena käyn kaikkien kanssa keskusteluja ja kuulen huolet, murheet ja mielellään myös ilonaiheet. Näen, että Ruovesi on hyvä paikka asua ja elää.

Valtuusto kokoontui talousseminaariin, jossa tarkasteltiin kuluvan vuoden, mutta pääasiallisena suuntana vuoden 2023 talous. Elämme tämän osalta isoa muutosta hyvinvointialueuudistuksen vuoksi. Ruovedenkin taloudessa tapahtuu iso mullistus, kun nykyiset noin 31 M € verotulot ja valtionosuudet pienenevät 13-14 M €:lla. Muutos on iso ja vaikka siitä suurin osa on ollutkin sosiaali- ja terveystoimen kustannuksia, niin jatkossa taloudellinen liikkumavara on entistä kapeampi. Olemme silti hyvässä asemassa, koska talous on lähtökohtaisesti kunnossa, ts. kunnalla ei ole suhteettomasti velkaa ja on vielä jonkin verran kumulatiivista ylijäämää.

Nämä ensimmäiset viikot ovat olleet sopivasti työntäyteisiä ja samalla hyvin antoisia. Työni kunnanjohtajana on aluillaan ja yhtenä tärkeänä osana sitä on se, että tutustun kuntalaisiin mahdollisimman hyvin. Tunnistan, että kunnantalo on paikka, johon ei kovin helposti tulla, vaikka se on jokaiselle avoin. Koska päivät täyttyvät tulemisista ja menemisistä, niin ajatuksena on, että järjestetään kunnanjohtajan kahvit. Ne ovat kaikille avoimia tilaisuuksia, joissa on mahdollisuus tavata kunnanjohtaja. Ensimmäinen kahvitilaisuus järjestetään tiistaina 25.10.2022 klo 16.00 alkaen yhtenäiskoulun ruokasalissa.

Tervetuloa!

Ystävällisesti

Toni Leppänen
kunnanjohtaja
toni.leppanen(ät)ruovesi.fi, p. 044 787 1300