• Punainen auringonlasku, Elina Parjanen
A
Kalliopuro, Unto Liettyä. Kuva Jaana Kallio

Kesän 2022 taidenäyttelyt Viljamakasiinissa ovat päättyneet. Kiitämme taitelijoita sekä näyttelyissä kävijöitä. 

VILJAMAKASIINI
Ruovedentie 5
Avoinna 6.6.-14.8. joka päivä klo 12.00-18.00                

5.7.-17.7. Unto Liettyä
Maiseman aika
– Taidemaalari Unto Liettyän syntymästä 100 vuotta. 

Maiseman aika -taidenäyttely keskittyy Unto Liettyän taiteen tunnetuimpaan ja taiteilijalle itselleen läheisimpään osaan, pohjoishämäläisen luonnon kuvaukseen. Liettyä oli ahkera
luonnon tutkija ja ansiokas tulkitsija aikana, jolloin maisemamaalausta pidettiin epäkiinnostavana ja jopa vanhanaikaisena ”kotien taiteena”. Liettyän taiteilijankuvaa luonnehtivat voimakas
luonnontunne, rohkea värienkäyttö ja tunnelman välittäminen katsojalle. Tarjanneveden, Helvetinjärven ja Koveron kansallismaisemien ohella taiteilija löysi aiheensa lähellä olevasta
luonnosta erityisesti Ruoveden Väärinmajassa ja Pourussa.

Lue mediatiedote ELGA SESEMANNIN JA UNTO LIETTYÄN JUHLANÄYTTELYT 2022 (pdf).

5.7.-17.7. Elga Sesemann ja Ruovesi
Taitelijan syntymän satavuotisjuhlanäyttely.

Elga Sesemann syntyi Viipurissa vuonna 1922. Ruovesi tuli rakkaaksi Elgalle ja hänen miehelleen Seppo Näätäselle, kun he yhdessä ostivat Ruovedeltä tontin, johon 1940-luvun lopulla rakennettiin taiteiljapariskunnan vakituinen asunto Elkala. Rakennukseen tuli myös iso ateljee. Pariskunta innoitti ja kannusti toisiaan erilaisten tekniikoiden käyttöön. Taiteilijapariskunnan luova yhteistyö katkesi vuonna 1964 Seppo Näätäsen kuolemaan. Sepon poismenon jälkeen Elga vietti suurimman osan vuotta Ruovedellä rakkaassa Elkalassaan.

Viime vuosina Elgan töiden arvostus on kasvanut ja varsinkin hänen ekspressionistiset työnsä ovat olleet ihailun kohteena. Töissä ovat hallitsevina vahvat värit ja palettiveitsen vedot. Elgan töitä on ollut paljon esillä viime vuosien näyttelyissä. Tampereen taidemuseon näyttelyssä ”Täältä tullaan!” naistaiteilijat modernin murroksessa vuonna 2017 ja alkuvuodesta 2021 Ateneumin näyttelyssä ”Moderni nainen” oli esillä vaikuttava määrä Elgan maalauksia.

Ruoveden taideyhdistys piti vuonna 2001 viljamakasiinissa retrospektiivisen näyttelyn Elgan maalauksista. Mukana oli myös puolison Seppo Näätäsen töitä. Ruoveden kunta järjesti viljamakasiinissa vuonna 2020 Seppo Näätäsen näyttelyn. Kesän 2022 viljamakasiinin näyttely on paitsi kunnianosoitus Elgan taiteelle myös taiteilijan syntymän satavuotisjuhlanäyttely.

18.7.-31.7. Sebastian Boulter
”Tyhjyydestä, hiljaisuudesta ja pysähtyneisyydestä”.
Maalauksia ja piirustuksia.

Tiloja, niin fyysisiä kuin mentaalisia, ja niiden luomia tuntemuksia, jotka on jätetty omillensa; sellaisia, joihin toisinaan päädymme vahingossa tai joihin tartumme hetken mielijohteesta vain tunteaksemme hetken yhteyden niihin, voidaan kutsua tyhjyydeksi, hiljaisuudeksi tai pysähtyneisyydeksi.

Sebastian Boulter on Ateenassa asuva suomalainen taidemaalari ja muusikko. Hän on suorittanut maalauksen maisterintutkinnon Brysselin kuninkaallisesta kuvataideakatemiasta ja musiikkialan perustutkinnon Keski-Suomen konservatoriosta Jyväskylässä, www.sebastianboulter.com.

18.7.-31.7. Riikka Hautamäen retrospektiivinen näyttely, posliiniteoksia
Ruovedellä vuodesta 1979 asunut taiteilija ja posliininmaalaajamestari Riikka Hautamäki on tunnettu monipuolisena taiteilijana. Erityisesti Riikka tunnetaan kuitenkin posliinitöistään. Riikka on työskennellyt taiteen parissa jo viisi vuosikymentä. Viljamakasiinin näyttely on Riikalle jo neljäs. Näyttelyyn on koottu Riikan töitä eri vuosikymmeniltä.               

2. – 14.8. Ruoveden Taideyhdistyksen vuosinäyttely
www.ruovedentaideyhdistys.fi
”Heijastuksia” 
Avajaiset ma 1.8. klo 18.00.

2.-14.8. Taideyhdistyksen maalausleirin lopputöiden näyttely

 

RITONIEMEN TUVAN NÄYTTELY
Laivarannantie 2
Avoinna 29.6.–31.7. ke–la klo 13.00–17.00.

Kohtaamisia Ruovedellä – kulttuuripitäjän elämää ja ihmisiä
Ruovesi on tunnettu monista nimekkäistä alueella vaikuttuneista taiteilijoistaan. Kohtaamisia Ruovedellä -näyttelyn taiteilijoista mm. Akseli Gallen-Kallela, Ellen Thesleff,
Gabriel Engberg sekä Elga Sesemann asuivat ja työskentelivät pitkiä jaksoja paikkakunnalla. Paikan tunnelma ja leimallinen talonpoikaiselämä on ikuistettuna
moniin kultakauden ajan teoksiin, joista koottu kokonaisuus on esillä valokuvavedoksina alkuperäisistä teoksista.
Ritoniemen tuvan tunnetuin vieras lienee kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runeberg, joka toimi kotiopettajana Ritoniemessä v. 1825–1826.

Näyttelyn kuraattorina on toiminut Hertta Nilsson (TaM, Aalto yliopisto). Teosten alkuperäisversiot kuuluvat merkittäviin suomalaisiin taidekokoelmiin.                                                                                        

Kalliopuro, Unto Liettyä. Kuva Jaana Kallio

Ota yhteyttä

Kulttuuripalvelut, tapahtumat, kansalaisopiston toimisto